טיפול משפחתי


טיפול משפחתי הנו טיפול הממוקד במערכת היחסים המשפחתית ומבקש להבין בעיות וקשיים של יחידים בתוך המשפחה כחלק ממערכת היחסים בין חבריה. לעתים מקורם של קשיים במשפחה הנם חלק מתהליכי התפתחות או משבר במשפחה או כחלק ממערכות יחסים בין חברי המשפחה.

טיפול משפחתי עשוי לסייע במעברים משפחתיים נורמטיביים כמו המעבר להורות, כניסה של תינוק חדש למשפחה, מעבר מגן לבית הספר, מעבר של ילדים מילדות להתבגרות, הקן המתרוקן וכד'. בנוסף טיפול משפחתי מתאים כאשר המשפחה נמצאת במצבי משבר וקושי שונים  כגון: פרידה, מחלה או אובדן.
להלן מספר דוגמאות למצבים בהם טיפול משפחתי הנו כלי יעיל:

"הילד המאתגר"
פעמים רבות כהורים אנו חשים מתוסכלים חסרי אונים או מבולבלים מול התנהגותם של ילדנו. לעיתים ילד אחד במשפחה מאתגר אותנו במיוחד, ומולו אנו מוצאים את עצמנו "יוצאים מהכלים". תמיד אותו ילד גורם לנו להרגיש אשמים מאוכזבים, או חסרי אונים. בטיפול משפחתי ננסה להבין מה אותו ילד מייצג עבורכם כהורים, את מי הוא מזכיר לכם ומדוע הוא "מקפיץ" אתכם יותר מילדים אחרים במשפחה. עוד ננסה להבין  מה  הילד או ילדים נוספים במשפחה מנסים לומר לכם באמצעות ההתנהגות שלהם. כיצד ההתנהגות של פרט אחד במשפחה משפיעה על חברי משפחה אחרים ועוד.
בטיפול אסייע לכם לצאת מהמצב "האוטומטי" של תגובות אותן אתם מכירים כהורים, אך הן אינן יעילות ואינן מקדמות אתכם ואת הקשר עם ילדכם.

קושי בהצבת גבולות וסמכות הורית
הצבת גבולות לילדים היא אחת המשימות המאתגרות הורים בעולם המודרני. פעמים רבות כהורים אנו מתלבטים כיצד לשים גבולות ושואלים: האם הגבולות שאנו שמים נוקשים מידי או לחילופין האם אנחנו רכים מידי ומאבדים שליטה על הילדים?
ישנם מצבים בהם הורים מתקשים להציב גבולות, הסמכות ההורית שלהם מתערערת והם מרגישים כי הילדים "מנהלים" אותם ולא הם את הילדים. במצבים מעין אלה ישנם הורים המתארים הרגשה של "הליכה על ביצים". הם נזהרים שלא להקלע למצבים מביכים. נמנעים מלצאת לחופשה, או אפילו לקניות או לבקר חברים, או לחילופין מנסים לרצות את הילדים על מנת לשמור על "שקט תעשייתי". 
במצבים מעין אלה תוכלו להיעזר בהדרכת הורים. בתהליך הייעוץ תחושו כי אתם מחזקים את הסמכות ההורית שלכם. בנוסף, אסייע לכם לפתח דפוסים הוריים שיתאימו לכם ולילדכם תוך חיזוק השותפות ההורית בינכם, והפניית האנרגיה לבניית קשר רגוע ומספק עם ילדכם.

משפחות בתהליך פרידה או גירושין
בתהליך קבלת ההחלטה על גירושין ופירוק הקשר הזוגי, אחד הדברים המטרידים בני זוג, ולעתים אף מעכבים את הפרידה, הוא פירוק המשפחה והשלכות הפרידה על הילדים. 
במידה ואתם מרגישים קושי לספר על הפרידה לילדים או נמנעים מלממש את הפרידה מחשש לפגוע בילדים, תוכלו להיעזר בטיפול משפחתי או בהדרכת הורים. בטיפול תוכלו כהורים לקבל כלים כיצד לספר לילדים על הפרידה ( מהו העיתוי הנכון, אלו מסרים חשוב להעביר לילדים, מה הן השאלות שעשויות להטריד את הילדים וכיצד יש לתת מענה לשאלות הללו ועוד).  בטיפול תוכלו לעבד את החוזה החדש שלכם כהורים, ולעסוק בשאלות כמו: כיצד להמשיך ולהיות הורים ושותפים למרות סיום הקשר הזוגי, איזה קשר כדאי או רצוי לשמור עם משפחות המוצא, חברים, קרובי משפחה ואחרים משמעותיים נוספים.
בנוסף, תוכלו לתת מקום לילדים לשאול שאלות, לתכנן את האופן בו המשפחה תמשיך לתפקד אחרי הגירושין ולסייע להם להכיל את טווח הרגשות שעשויים להופיע בתהליך מורכב זה.  

הורות בפרק ב'
אם בניתם פרק ב' לאחר גירושים או אובדן של בן או בת זוג, יתכן שאתם מתמודדים לא רק עם אתגר הזוגיות החדשה אלא גם עם הורות לילדים שאינם ילדכם הביולוגים. המורכבות של משפחות בפרק ב' באה לידי ביטוי בחיבור בין ילדים שאינם אחים, בסוגיות של חינוך והצבת גבולות, במציאת איזון בין הצרכים של ילדכם לבין הצרכים הזוגיים שלכם ועוד. הורות משותפת לילדים שאינם משותפים הינה נושא העלול לעורר מתח וחילוקי דעות בין בני זוג. בטיפול משפחתי מעבדים סוגיות אלה ומעלים על פני השטח את הרגישויות של הורות כזו עבור כל אחד מבני הזוג ו/או עבור הילדים. לעתים ניתן לנסח מעין חוזה משותף בו ברור לשני בני הזוג מהן הסמכויות ההוריות כלפי ילדים שאינם משותפים, מה מותר או מה אסור לכל אחד מבני המשפחה, איך בונים קשר ואמון עם ילדים שאינם ביולוגים ועוד. תהליך זוגי או משפחתי בליווי איש מקצוע עשוי לסייע בבניית פרק חדש, יציב ומספק.



למידע נוסף על טיפול משפחתי בתל אביב אתם מוזמנים ליצור קשר